Släp
Hem >> Släp

Får du dra ditt släp med din bil med det körkort du har?

I Släpvagnskalkylatorn skriver du in registreringsnumret på din bil och registreringsnumret på släpvagnen du önskar köra samt klickar i vilken körkortsbehörighet du har. Du får omedelbart resultatet om du får köra kombinationen eller inte i form av en bild på ett dragfordon och en släpvagn.
Du ser också vilket behörighet du behöver ha för att lagligt köra kombinationen. Klickar du på beräkningsunderlag får du ännu mer information.

I broschyren "Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn" får du en bra överblick över reglerna och vikterna som gäller vid körning med släp. De olika behörigheterna finns presenterade på ett lätt överskådligt sätt.

Kom gärna in till oss så förklarar vi mer och/eller hjälper dig att planera in din körkortsutbildning.

Här kan du läsa mer om vilket släp du får dra med din bil och hur du läser registreringsbeviset. (.pdf för utskrift och nerladdning)

Behörighet B

Körkortsbehörigheten B ger rätt att:

 • Dra en lätt släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.
 • Även dra en släpvagn med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Utökat B (B96)

Utökad B (B96) (kräver inget körkortstillstånd eller kunskapsprov, endast ett körprov) Före körprovet måste du fotografera dig vid Trafikverkets förarprovskontor.

Körkortsbehörigheten utökad B är egentligen en variant av det vanliga B-körkortet och ger rätt att:

 • dra en lätt släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.
 • även dra en släpvagn med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4 250 kg.

För att få utökad B-behörighet krävs att:

 1. Du har körkort med behörighet B.
 2. Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
 3. Du har fyllt 18 år.
 4. Du har gjort ett godkänt körprov.
 5. Du har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt.

Körpaket B96 innehåller: 3 st 60 minuters körlektioner och lån av bil och släp vid körprovet.

Anmäl dig till utbildning Utökat B (B96) genom att maila oss. Vi bekräftar din anmälan via e-post. Anmälan är bindande. Vid sjukdom eller annat förhinder, meddela oss.

Vi bokar gärna provet åt dig och då använder du vårat släp, lastat och klart!

BE (kräver körkortstillstånd, teoriprov samt körprov)

Körkortsbehörigheten BE ger rätt att:


 • Dra en lätt släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.
 • Även dra en eller flera släpvagnar med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Tidigare har det funnits en begränsning om att en släpvagns totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt. Den begränsningen är borttagen sedan 19 januari 2013.

Det är viktigt att ta hänsyn till andra begränsningar som kan finnas och som beror på bilens och släpvagnens tekniska utförande. Även om din körkortsbehörighet ger dig rätt att köra fordonskombinationer med en viss vikt, kan exempelvis bilens maximala släpvagnsvikt vara lägre.

Du kan läsa mer om släpvagnsvikt på Transportstyrelsens webbplats.

För att få ett BE-körkort finns det sex krav du behöver uppfylla:


 • Du har svenskt körkort med B-behörighet.
 • Du har körkortstillstånd. (Ansök genom att gå in på Transportstyrelsen och komplettera sen ansökan med ett syntest som du kan göra hos oss.)
 • Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
 • Du har fyllt 18 år.
 • Du har gjort ett godkänt förarprov (kunskapsprov och körprov).
 • Du har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt.

Utbildningspaket BE innehåller: Digitalt teorimaterial, bokpaket BE, 3 st 60 minuters körlektioner och lån av bil och släp vid körprovet.
Körpaket BE innehåller: 3 st 60 minuters körlektioner och lån av bil och släp vid körprovet.

Anmäl dig till utbildning BE genom att maila oss. Vi bekräftar din anmälan via e-post. Anmälan är bindande. Vid sjukdom eller annat förhinder, meddela oss.

52359-H

I TYA:s broschyr kan du läsa om vilka regler som gäller för lastsäkring. Du som ska ta ett släp-körkort behöver känna till broschyren, kunna läsa tabellerna och utifrån det ta reda på hur många spännband du behöver för den last du ska frakta.

Här finns beskrivning av säkerhetskontrollen för behörighet BE samt en del frågeställningar som kan komma efter genomförd säkerhetskontroll vid körprovet. (.pdf)